Hvorfor argentinsk vin?

Argentina har som vinland en række fordele, der udskiller sig fra samtlige andre vinlande. For det første har vinområderne et meget stabilt klima med 300 solskinsdage om året. Det stabile klima har tiltrukket en række af internationale vinmagere, der med deres videreformidling af viden og know-how til de lokale er med til at åbne Argentina som eksportland og skubbe landet ind på den internationale scene. Deres optræden har givet pote i form af topratings af vine og udlandet har for alvor vendt blikket mod det sydamerikanske land.

For det andet ligger de fleste vinmarker i højder mellem 900 til 2000 meter. Dette gør modningsprocessen langsom og derfor koncentreres frugtmængden. Større udsving mellem dag- og nattemperatur bevirker en accelerering af udviklingen af aromaer i druerne og giver duftkomplekse vine. Vinene får bedre struktur og fasthed. Under modningsprocessen udvikler drueskallerne det stof, der hedder fenol. Det diskuteres i lægevidenskabelige kredse, om dette stof direkte er med til at nedsætte hjertekar-sygdomme.

 

En tredje detalje er det store antal i upodede vinstokke. Tilbage i 1800-tallet hærgede rodlusen phylloxera de europæiske vinstokke og man måtte pode de originale stokke med stokke fra USA for at gøre dem resistente mod rodlusen. Dette er aldrig sket i Argentina, hvor vinmarkernes højde og det tørre klima er med til at sikre, at denne lus aldrig kommer til at blive noget problem. Med andre ord er der ingen grund til at bruge sprøjtemidler mod skadedyr og de fleste argentinske vine kunne derfor kalde sig økologiske, men denne konstruede bevidsthed har endnu ikke vundet indpas i landet.

Endelig er Malbec-druen gået hen og blevet Argentinas nationalklenodie og der findes ikke noget sted i verden, der kan skabe lige så seriøse resultater med denne drue i hverken kvalitet eller pris. Med andre ord er argentinsk Malbec verdens bedtste Malbec, der igen afspejler det unikke mikroklima i Argentina. Netop terroir-Malbec er interessant i verdens femte største vinproducerende land, der afspejler de store forskelle i Malbec fra henholdsvis det sydlige og det nordlige Argentina. Der er en Malbec-vin til en hver lejlighed – også om morgenen, når du skal give chefen en glædelig overraskelse.  

For uddybende information om argentinsk vin, produktionsforhold, druer, regioner mm. se vores artikel fra Vinbladet.